Home

naamloosDonderdag zijn we met Commons Josaphat te gast op de trefdag van het transitienetwerk van de Vlaamse culturele sector, Pulse. De dag staat in het thema van de derde weg van het gemeengoed of de ‘commons’. Het ongemeen goede programma staat nu online. De inschrijvingen lopen nu – schrijf je ook in voor deze derde transitiedag voor cultuurprofessionals!

DE COMMONS: TOEGELICHT

Als de eerste weg die van de privé-markt is en de tweede die van de overheid, dan behoort de derde weg van het gemeengoed de gemeenschap toe. Via collectieve actie komen we tot het beheer van gemeengoed. We organiseren ons opnieuw rond goederen die van iedereen zijn – bijv. kennis of voedsel – maar toch steeds vaker worden geclaimd door de markt of overheden.

In het bedenken, uitvoeren, faciliteren, trekken van die collectieve acties rond de commons is mogelijk een belangrijke rol weggelegd voor de culturele sector. Daarom maken we u op deze trefdag graag diets wat ‘de commons’ nu eigenlijk zijn, en hoe die derde weg dan wel ons cultuurlandschap mee kan vormgeven.

Het “hoe, wat, waar en waarom” van de commons komt Dirk Holemans, bezielde coördinator van de denktank Oikos, eerst plenair toelichten.

DE COMMONS: UITGELICHT

Doorheen het programma zullen organisaties het patroon van de commons ontrafelen, en van naald tot draad laten zien hoe het culturele veld dit oeroude principe eigenlijk al ten dele omarmt.
Het thema gemeengoed werd op deze trefdag in acht overzichtelijke, cultuur-gerelateerde thema’s opgedeeld: culturele co-creatie en commons, erfgoed en commons, digital/creative commons, overheid en commons, geld en commons, voedsel en commons, de stad en commons en tot slot natuurlijke hulpbronnen en commons.

DE COMMONS: OVERZICHT

In een afsluitend gesprek blikken wij terug op wat we hoorden, weten en denken over de commons. Hoe moeten we ons bijvoorbeeld hoeden om de verantwoordelijkheid voor collectieve actie niet té gretig te claimen, zoals voorstanders van de Big Society (oftewel: de doorgedreven participatiemaatschappij) dat willen zien?
Dit reflectiegesprek zal de verbeelding nog een laatste keer prikkelen rond het concept van de commons – en laat ons stof tot gesprek tijdens een afscheidsglas achteraf.

KOM ONS KRIJTBORD AANVULLEN

Tijdens de hele trefdag zullen er magnetische krijtborden staan waar mensen hun insteek, ideeën en initiatieven rond ons gemeengoed op kwijt kunnen. Alles wat vernieuwend werkt rond het collectieve beheer van gemeengoed – zoals voedsel, kennis, water, grond, internet, energie, software, hardware, cultuur, stadsontwikkeling, geld, enz. – mag erop gepost worden – in krijt of op papier (met magneten).

Kom af, luister, doe, denk, praat én drink er eentje mee na afloop – op onze Pulse Trefdag : “Cultuur – (on)gemeen goed”. Het wordt ongemeen goed!

Hier vind je het programma en het inschrijvingsformulier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s